OBJEDNÁVKY DO 15:00 DORUČUJEME DO 1 PRACOVNÉHO DŇA. Viac info

Hélium: 10 zaujímavostí, ktoré ste o tomto plyne určite nevedeli

Dokáže udržať balóny vo vzduchu niekoľko hodín, ale aj mesiacov. ozrite sa však aj na ďalšie zaujímavé vlastnosti, ktoré v sebe hélium ukrýva.

1. Hélium je hneď po vodíku druhý najrozšírenejší prvok vo vesmíre a tvorí až 25 % jeho pozorovateľného okolia.

2. Pomocou hélia dokážu vedci určovať vek minerálov a na základe héliových geologických hodín určili aj trvanie existencie našej Zeme. Podľa výpočtov odhadujú geochronológia jej vek na 5 až 6 miliárd rokov.

3. Hélium sa prvýkrát stal na trhu voľne dostupným plynom v roku 1928.

4. Hmotnosť hélia je taká malá, že dokáže uniknúť aj zemskej gravitácii. Tá naopak nie je dostatočne silná na to, aby dokázala hélium udržať pri zemi a tak jeho častice po uvoľnení do atmosféry ujdú až do ďalekého vesmíru.

5. Pri teplotách blízkych absolútnej nule, teda −273,15 °C, sa hélium mení na kvapalinu s vlastnosťami, ktoré sa len tak bežne nevidia. Supratekutosť je stav, kedy hélium nemá absolútne žiadne vnútorné trenie a tečie neuveriteľnou rýchlosťou, preteká cez steny nádob a vyteká ich horným koncom.

6. Hélium sa môže vyskytovať aj v pevnom stave, avšak iba za veľmi extrémnych podmienok. Do pevnej podoby sa dostane hélium pri bežnej izbovej teplote pod tlakom 834 ton na palec štvorcový, čo je asi 100 krát väčší tlak ako na dne najhlbšieho miesta zemského povrchu.

7. Hélium sa v atmosfére objavuje iba preto, že sa jeho zásoby obnovujú zo zdrojov pri rozpade jadrových prvkov v zemskej kôre a pomocou kozmických lúčov. Práve hélium do balónov, ktoré nájdete aj v našej ponuke, je získavané prirodzeným rozpadom rádioaktívnych prvkov zemskej kôry. Táto forma získavania hélia vyprodukuje približne 3 000 ton plynu.

8. Celková ročná produkcia hélia je viac ako 30 000 ton.

9. Hélium bolo najskôr objavené v priestore vesmíru a až neskôr sa jeho prítomnosť zistila aj na našej planéte.

10. Hélium je absolútne zdraviu neškodný plyn, bez zápachu, chuti a farby. Aj preto ľudia s  obľubou konzumujú hélium v spreji, aby nadobudli zmenu svojho hlasu.

 

 

Nemáte v domácnosti dostatočné vybavenie na to, aby ste s héliom experimentovali a presvedčili sa o jeho skrytých vlastnostiach na vlastné oči? Nevadí, bezpečnejšie bude, ak všetku špinavú prácu necháte na nás a vy si budete užívať zábavu s balónmi a héliom, ktoré nájdete v našej ponuke.