OBJEDNÁVKY DO 15:00 DORUČUJEME DO 1 PRACOVNÉHO DŇA. Viac info

Svadobné zvyky a tradície IV. – Čepčenie

Jednou z najtradičnejších súčastí slovenských svadieb je čepčenie. Predstavuje vrchol svadobnej noci a zvyčajne sa začína o polnoci. Jeho pôvod vychádza z histórie a súvisí s prechodom nevesty zo slobodného stavu k manželstvu. Symbolickým snímaním vienka (v súčasnosti najčastejšie závoja) sa nevesta vzdáva svojej slobody a stáva sa vernou manželkou svojmu ženíchovi. Tento zvyk má pôvod v slovanskej tradícií.

 

História a súčasnosť

Čepčenie je obrad, pri ktorom sa neveste kladie otázka, či dovolí sňať z hlavy vienok, alebo zvolí radšej hlávku sťať. Namiesto vienka sa súčasným nevestám sníma z hlavy závoj, ktorý sa vymieňa za čepiec. Práve čepiec, ktorý sa dáva neveste na hlavu symbolizuje začiatok novej éry života, ktorá je charakterizovaná vernosťou a poslušnosťou voči manželovi. Toto snímanie závoja a začepčenie je sprevádzané obradovými piesňami. 

Vienok, ktorý sa dáva dole z hlavy nevesty sa hádže medzi slobodné dievčatá. Tá, ktorá ho chytí alebo ktorej pristane na hlave by sa mala vydávať ako ďalšia, do roka a do dňa.

Na niektorých svadbách sa o čepčenie starajú staršie ženy z rodiny, ktoré sú už vydaté, medzi nimi najčastejšie krstná mama nevesty a ženícha. Čoraz častejšie je však čepčenie zabezpečené folklórnym súborom.

 

svadobnecepcenietitulka

 

Folklórne súbory

Ak chcete byť v deň svadby odbremenená od všetkých starostí súvisiacich s čepčením, folklórny súbor je skvelá voľba. Cenovo sa pohybujú služby súboru súvisiace s týmto obradom rôzne, závisia aj od mesta. Ceny v hlavnom meste sú vyššie ako na východe krajiny. Vo všeobecnosti však najlacnejšie čepčenie stojí približnie 70€, keď sa na obrade zúčastní len niekoľko členiek súboru (2-4) a zahŕňa len základný obrad. Ak chcete, aby bol prítomný celý súbor, cena je vyššia. Vo väčších mestách sa ceny pohybujú od 100€ vyššie. Niektoré folklórne súbory ponúkajú aj požičanie kroja v cene. Celková cena čepčenia závisí aj od toho, čo všetko chcete aby bolo zahrnuté v programe.

K najznámejším súborom, ktoré v rámci svojich služieb ponúkajú aj čepčenie sú FS Dopravár z Vrakune v Bratislave, dievčenská folklórna spevácka skupina Hrdličky z Bratislavy. Známym súborom, ktorý sa Vám postará o čepčenie v Nitre je FS Zobor. Obľúbeným súborom v Banskej Bystrici je FS Urpín. V Košiciach je folklórnych súborov, ktorých ponuka zahŕňa aj čepčenie niekoľko – FS Železiar, FS Hornád alebo FS Jahodná. Prešovský súbor Tancori ponúka čepčenie nie len v Prešove, ale aj v iných mestách na východe Slovenka.

 

Vo videu môžete vidieť, ako prebieha čepčenie na svadbe na východnom Slovensku v podaní FS Borievka z Košic.

                                                        

V druhom videu je obrad čepčenia v podaní FS Železiar na Abovskej svadbe.