OBJEDNÁVKY DO 15:00 DORUČUJEME DO 1 PRACOVNÉHO DŇA. Viac info

Svadobné zvyky a tradície III. – Pytačky

V tretej časti série článkov o svadobných zvykoch a tradíciách sa venujem pytačkám. Podľa mňa sú pytačky skvelým oživením svadby, zábavou pre hostí a spomienkou na to, ako vyzerali svadby v minulosti.

Pytačky sú zvykom, ktorý je známy najmä na východe Slovenska a je súčasťou každej tradičnej svadby. Konajú sa v deň „D“ a predchádzajú samotnému svadobému obradu. V rôznych častiach Slovenska majú pytačky rôzne podoby, spája ich však rovnaký zámer a síce, vypýtanie nevesty od rodičov. V súčasnosti sú formálnym zvykom, ktorý sa uchováva najmä na dedinských svadbách.

História pytačiek je dlhá. Vyvíjali sa postupne cez rôzne formy až k ich dnešnej podobne. V minulosti pytačkám prechádzalo predbežné zisťovanie názoru rodičov nevesty a získavanie predbežného súhlasu. Na pytačky tak prichádzal posmelený mládenec, najčastejšie so svojim krstným otcom. Obsahom pytačiek boli rozhovory a jednanie o „cene nevesty“ . V minulosti sa za nevestu platilo najmä v naturáliách, napríklad dobytkom. Cena, akú zaplatil mládenec za svoju nevestu vyjadrovala bohatstvo jeho rodiny. Po dohode napokon rodina nevesty ženícha a jeho krstného otca pohostila, čím vyjadrila súhlas so svadbou. Rodina nevesty bola po pytačkách pozvaná na obhliadku domu a gazdovstva ženícha a jeho rodiny, kde tiež nechýbalo pohostenie.

 

                                                                     unnamed_1

 

V súčasnosti majú pytačky formály charakter. K nevestinmu domu, kde sa schádzajú svadobní hostia prichádza ženích s celou jeho rodinou. Za mladých zjednávajú cenu najčastejšie ich krstní rodičia. Príchod ženíchovej rodiny je väčšinou spájaný so spevom ľudových piesní a hrou na akordeón. Typickými frázami charakteristickými pre pytačky sú najmä: „Počuli sme, že máte dievku na vydaj“, alebo „Prišli sme si pre nevestu“. Podobne ako v minulosti, ženích si za nevestu musí zaplatiť. Dnes však neplatí v naturáliách, ale symbolicky peniazmi. Po dohode medzi rodinou nevesty a rodinou ženícha nasleduje rozlúčka a požehnanie rodičmi, ktoré je spájané s pohostením ženíchovej rodiny v nevestinom dome. Po pytačkách nasleduje samotný svadobný obrad. Ak majú snúbenci svadobný obrad v kostole, do kostola sa väčšinou odchádza v svadobnom sprievode za spevu ľudových piesní a hry akordeóna.

                                                        Trencin_Svadba_Svadobny_Fotograf_Peter_Rigo_Photography_028_web