OBJEDNÁVKY DO 15:00 DORUČUJEME DO 1 PRACOVNÉHO DŇA. Viac info

Svadobné zvyky a tradície II. – „Predsvadobné“ svadobné zvyky

Svadobné tradície, ktoré sa zvyknú v našom prostrední dodržiavať nesúvisia výlučne len so samotným svadobným dňom, ale spájajú sa aj s obdobím pred svadbou.

Zásnuby

Samotnej svadbe predchádzajú spravidla zásnuby. (Teda, bez zásnuby by žiadna svadba ani nebola.) Veľkolepé oslavy spojené so zásnubami sú v dnešnej kultúre už viac menej výnimkou. V minulosti boli vyjadrení toho, že vzťah sa stal vážnym a snúbenci uvažujú o svadbe. Boli verejným obradom, pri ktorom snúbenci zdieľali s verejnosťou dohodu o svadbe. V súčasnosti zásnuby prebiehajú najčastejšie v úzkom rodinnom kruhu, kedy mladí oznámia rodine svoje rozhodnutie. So zásnubami sa spája aj odovzdanie zásnubného prsteňa, ktorý spravidla venuje muž žene. Vyjadruje tak, že má o ženu vážny záujem, že si ju chce zobrať za ženu a teda, že  sa chystá svadba. Zásnubný prsteň sa nosí zvyčajne na prstenníku ľavej ruky. Dôvodom má byť to, že prstenník na ľavej ruke je bližšie k srdcu. Po svadbe, kedy si snúbenci vymenia snubné prstene zvykne žena nosiť zásnubný prsteň na prostredníku ľavej ruky.

So zásnubami súvisí aj povera, že svadba by sa mala konať najneskôr do roka a do dňa odo dňa zasnúbenia. Aby muž ukázal, že si ženu váži, zásnubný prsteň by mal mať cenu aspoň jedného mesačného platu muža.

 couple-915991-1024x683

 

Svadobné pozvánky a oznámenia

Svadbe predchádza rozposielanie svadobných oznámení, ktorými mladí oznamujú známym a priateľom veľkú novinu. Na svadbu pozývajú snúbenci rodinu a priateľov zvyčajne osobne. K svadobnému oznámeniu sa prikladá aj pozvánka k svadobnému stolu.

winter2020_wedding-invitations_34

 

Rozlúčka so slobodou

Rozlúčka so slobodou je tradícia, ktorá nemá pôvod na Slovensku, no stáva sa čoraz viac obľúbenejšou. V minulosti sa spájala s tým, že ženíchovi kamaratái sa so ženíchom stretli v predvečer svadby a niečo dobré si s ním vypili, aby odbúrali nervozitu a stres. V súčasnosti je zvykom, že rozlúčku so slobodou organizujú pre snúbencov družbovia a družičky. Čoraz častejšie sa s rozlúčkou so slobodou spájajú výlety, víkendy na chate či dokonca dlhšie pobyty pri mori. Najčastejšie sa organizuje krátko pred svadbou, napríklad v sobotu, prípadne víkend, ktorý svadbe predchádza.

bachelorette-party-ideas-1200x720