OBJEDNÁVKY DO 15:00 DORUČUJEME DO 1 PRACOVNÉHO DŇA. Viac info

Svadobné zvyky a tradície I. - Svadobný odev

Svadobných zvykov a tradícií je neúrekom. Pre každý kraj sú typické iné zvyklosti. To, čo na východe svadobní hostia považujú za samozrejmé, na západe ani nepoznajú. Všetky zvyky a tradície, ktoré sa mi podarilo zozbierať a zdokumentovať (zachytila som ich viac ako 20) Vám postupne predstavím v sérii článkov o svadobných tradíciách. V prvom z týchto článkov sa budem venovať oblečeniu ženícha a nevesty a všetkým tradíciám, poverám, zvykom a hrám, ktoré sa s nimi spájajú.  

                                                                                                  a9454bb966f3a9a9e5f846ae825f118b--wedding-couple-poses-wedding-photo-poses

Svadobné šaty 

Nevesta nosí spravidla biele šaty, aj keď v súčasnosti sa objavujú už aj mierne kontroverzné šaty čiernej farby. Svadobné šaty majú dlhú históriu. Dnešným šatám, ktoré si oblieka nevesta predchádzali ľanové šaty ako symbol čistoty. Nuž, výber farby je len na neveste, ale v súčasnosti ešte stále platí, že väčšina neviest si vyberá biele šaty. A svadobní hostia by sa mali tejto farbe vyhnúť.

                            13._D2085._1      45159278_274247529948515_7695934074141016064_n                            

Svadobný závoj

Svadobný závoj je klasika, na ktorú sa teší každé jedno dievča od detstva. Je ako korunka, ktorá zdobí nevestu a robí z nej najdôležitejšiu ženu celého svadobného dňa. Je symbolom slobody, preto ho má nevesta počas prvej časti svadby a počas čepčenia sa sníma. Pôvodný svadobný závoj zahaľoval aj tvár, aby ženích uvidel nevestu až keď bude jeho ženou. Aj keď známejším zvykom na svadbách je hádzanie kytice, v niektorých krajoch sa namiesto kytice hádže medzi slobodné dievčatá  práve nevestin závoj.

                                     d06a1937792bd010095751c17aff9099_d49afe6e3b4eb7cadfe308837303ec67 

 

Niečo staré, niečo nové, niečo modré a niečo požičané

Jedna z tradícií, ktorá nemá slovenský pôvod ale poznáme ju z obdobia viktoriánskeho Anglicka hovorí, že každá správna nevesta musí mať niečo staré, niečo nové, niečo modré a niečo požičané. Niečo staré, čo má byť súčasťou nevestinho odevu symbolizuje jej lúčenie sa s doterajším spôsobom života. Často to býva predmet, ktorý žena zdedila. Niečo nové je vyjadrením začínania novej životnej éry. Modrá vec je symbolom vernosti manželovi. Nevesty si najčastejšie vyberajú modrý podväzok. A posledná časť odevu, niečo požičané, je znakom toho, že nevesta sa môže neustále obrátiť na svoju rodinu alebo známych. Preto by mal byť tento predmet požičaný práve od týchto ľudí.

                                                  iStock-468441076 Creative-ideas-for-something-borrowed7  

 

Minca od mamy, štvorlístok v topánke

Ak chce svadobná mama dopriať svojej dcére bohatstvo v manželstve, mala by jej do topánky vložiť mincu, ktorá má zabezpečiť mladým blahobyt. Okrem toho by mala pridať aj štvorlístok. Ten je zase symbolom šťastia. 

                                                                      7c9b8579d58e2b9dfa203b443b7ecf82

 

Ženíchov odev, svadobné pierka

Tradícia hovorí, že ženích by sa mal v deň svadby vyvarovať noseniu motýlika, pretože by mohol neveste rýchlo uletieť a viac sa nevrátiť. Okrem toho sa ženíchov svadobný odev vyznačuje aj nosením pierka, ktoré mu pripína nevesta a vyjadruje tak, že patria k sebe. Nie len ženích, ale aj družbovia sa od svadobných hostí odlišujú nosením pierka, ktoré im pripínajú družičky. Vyjadrujú, že ide o slobodných mládencov, ktorí sú súci na ženenie a môžu sa ocitnúť v hľadáčiku družičiek.

                                   virág-kitűző-vőlegénynek_7