OBJEDNÁVKY DO 15:00 DORUČUJEME DO 1 PRACOVNÉHO DŇA. Viac info

Svadobné zvyky a tradície VII. – Svadobná výzdoba

Svadobná výzdoba je pre každú nevestu dôležitým bodom svadby. Každá túži byť výnimočná a odlíšiť sa od ostatných neviest. Niektoré prvky, ktoré zahŕňa svadobná výzdoba majú aj svoj symbolický význam.

Svadobná kytica

Svadobnú kyticu kupuje pre nevestu spravidla ženích, aj keď nevesty si dnes už vyberajú svoje svadobné kytice samé. Nevesty by podľa tradície mali vidieť svadobnú kyticu až v deň svadby. V minulosti sa spájali so zlými duchmi. Podľa tradície našich predkov mala kytica obsahovať aromatické byliny, ktoré odháňali zlých duchov snažiacich sa zničiť novomanželom šťastné a plodné  manželstvo. Neskôr sa kytice skladali z kvetov symbolizujúcich na jednej strane čistotu a nevinnosť, na druhej strane plodnosť. V súčasnosti sú najnovším trendom látkové svadobné kytice. Niektoré nevesty majú až dve kytice. Jednu, ktorá ich sprevádza počas svadby a nechávajú si ju odloženú na pamiatku a druhú, ktorú v rámci tradície hádžu medzi slobodné dievčatá. Hovorí sa, že slobodná dievčina. ktorá kyticu chytí sa do roka a do dňa vydá.

 svadobna-kytica-pivonka-jazmin1

 

Svadobný veniec

Svadobný veniec je ozdoba, ktorá spravidla zdobí dvere domu, z ktorého nevesta pochádza. Veniec by mal byť bohato zdobený, mal by vyjadrovať radosť zo svadby mladých. Jeho bohaté zdobenie súvisí s tým, že mladým sa aj takýmto spôsobom snažia rodičia privolať bohatý život. Dnes sa príbytky nevesty zdobia nie len vencami, ale aj tradičnými zdobenými brezami na dvore a inými ozdobami. Tieto ozdoby súvisia tiež s vyjadrovaním radosti. 

                                                                                         b-R9160341_329486_20180211_40406

Svadobná brána

Svadobná brána je tiež ozdobou, ktorá má svoj symbolický význam. Najčastejšie je tvorená nad dverami domu nevesty, cez ktoré vychádzajú mladí po pytačkách. Svadobná brána by mala byť bohato zdobená. Niekedy ju vytvárajú družbovia a družičky kyticami družičiek a to tak, že ich držia vysoko nad hlavami prechádzajúcich ešte stále snúbencov. Má symbolizovať hojnosť, plodnosť, bohatstvo. Znázorňuje tiež prechod nevesty a ženícha zo stavu slobodného do stavu manželského. 

                                                                                         svadobna-brana-slavobrana