OBJEDNÁVKY DO 15:00 DORUČUJEME DO 1 PRACOVNÉHO DŇA. Viac info

Svadobné zvyky a tradície VI. – Prvé novomanželské tradície

Prvé kroky novomanželov zo sobáša na oslavu sú tiež sprevádzané množstvom tradícií. Niektoré z nich majú pôvod v minulosti, iné vznikli len nedávno. Každý z nich má však svoj význam a my sa pozrieme v tomto článku z kategórie Svadobné zvyky a tradície bližšie na to, čo ktoré zvyky symbolizujú.

Hádzanie ryže, lupienkov

Tradíciou, ktorá sprevádza novomanželov pri vychádzaní z kostola je rozhadzovanie lupienkov kvetov alebo ryže na nevestu a ženícha. Symbolizuje to prvolávanie šťastia a vyjadrovanie radosti zo svadby.

wedrice

 

Prípitok

Na prahu hotela alebo reštaurácie by nevestu a ženícha mali privítať pracovníci z reštaurácie s prípitkom. Mladomanželom by mali popriať najmä veľa šťastia, bohatstva a plodnosti. Okrem prípitku sa v súčasnosti zvyknú novomanželia privítať v reštaurácii alebo hoteli aj chlebom a soľou. Prípitok by už v miestnosti mali predniesť aj krstní otcovia mladomanželov. 

iStock_000031988062_Full1446060251-768x512

 

Rozbíjanie taniera

Okrem prípitku by mali novomanželov privítať aj rozbitím taniera. Mladomanželia sa majú ujať metly a spoločnými silami rozbité črepy pozametať a upratať. Črepy majú hneď niekoľko významov. V prvom rade súvisí ich význam na svadbe s tým, že črepy prinášajú šťastie. Rovnako črepy z rozbitého taniera majú mladomanželom priniesť šťastie do spoločných dní. Okrem toho sa hlukom, ktorý vzniká pri rozbíjaní odháňajú duchovia. Tým, že mladomanželia spoločne zametajú rozbité črepy vyjadrujú svoju snahu a túžbu riešiť všetko, čo ich v manželstve stretne spoločnými silami a spoločne čeliť všetkým problémom. 

svadobne-zvyky-tradicie-zametanie-taniera-na-svadbe-foto-1

Prenášanie cez prah

Prenášanie nevesty cez prah má tiež niekoľko významov a vychádza z tradície našich predkov. Prvým významom, ktorý sa spája s prenášaním cez prah je schopnosť ženícha postarať sa o svoju novú manželku. Ďalším je snaha oklamať zlých duchov, ktorý sa snažia ovplyvniť blahobyt mladomanželov, ich plodnosť a ich šťastný život.

 Spoločné jedenie polievky

Spoločné jedenie polievky je jednou z prvých spoločných vecí, ktorú musia mladomanželia zvládnuť. Ženích kŕmi nevestu polievkou a nevesta ženícha. Podľa toho, ako to zvládnu, sa predpovedá či budú mať šťastný život a či sa im bude dariť riešiť spoločne problémy, s ktorými sa budú stretávať počas manželstva. Zároveň je vyjadrením toho, či sa novomanželia budú snažiť riešiť problémy alebo nie.