OBJEDNÁVKY DO 15:00 DORUČUJEME DO 1 PRACOVNÉHO DŇA. Viac info

Z histórie svadobného podväzku

Podväzok nie je len kusom odevu, spája sa aj so svadbou a nevestou. Podľa tradície by každá správna nevesta mala mať vo svoj svadobný deň na sebe podväzok. V tomto článku sa pozrieme bližšie na históriu podväzkov, na to, čo vlastne podväzok je a načo sa používa a aký má význam v deň svadby.

                             Wedding-Garters-UK-Bridal-Garters-Personalised

 

Podväzok je kus odevu, ktorý si žena „oblieka“ na nohu. Ide o úzky pás, ktorý býva najčastejšie vyrobený z organzy, saténu alebo čipky. Svadobné podväzky bývajú dozdobené stužkou, mašličkou, perličkami alebo kamienkami. Svadobné podväzky sú zvyčajne biele, doplnené modrou farbou. Neskôr sa v článku pozrieme na to, prečo to tak je.

                             

Pôvodnou funkciou podväzkov (a teda aj dôvodom, prečo vznikli), bolo udržanie pančuchy prípadne ponožky na svojom mieste. Ide teda o gumový pásik ozdobený tak, aby bol nie len funkčný, ale aj dobre vyzeral. Podväzok sa dostal do povedomia spoločnosti niekedy v období 20.storočia, kedy sa stal populárnym aj medzi nevestami. Nevesty aj všetci svadobčania verili, že prinesie novomanželom lásku, šťastie a bohatstvo. To viedlo k tomu, že dnes už len ťažko nájdeme nevestu bez svadobného podväzku. Okrem toho nevesta v deň svadby hádzala podväzok medzi všetkých svadobčanov. Ten, ktorému spočinul v rukách mal zabezpečené šťastie a bohatstvo minimálne na nasledujúci rok. Naši predkovia totiž verili, že človek, ktorý dostane od nevesty kus odevu, ktorý má na sebe vo svoj svadobný deň bude mať šťastie. Aby sa však predišlo sporom, nevesty zvolili metódu hádzania podväzku medzi svadobných hostí. Myslím si, že môže ísť z histórie aj o symbol toho, že sa dievčina stáva ženou, keďže s podväzkom sa spájajú aj erotické konotácie a  môže ísť o symbol svadobnej noci.

Už ste niekedy rozmýšľali nad tým, prečo si nevesty vyberajú najčastejšie modré (respektíve biele podväzky s nejakým modrým prvkom)? Ja áno a prišla som na to už dávno. Určite poznáte tradíciu, ktorá hovorí, že nevesta má mať niečo modré, niečo nové, niečo požičané a niečo staré. A práve modrý podväzok by mal byť niečím modrým, čo má nevesta na sebe vo svoj svadobný deň. Okrem toho je modrá farba symbolom vernosti a oddanosti, čo sa očakáva od nevesty vo vzťahu k ženíchovi. Ak na ňom chýba modrý prvok, môžu ho nevesty pokojne použiť aj ako niečo nové, prípadne si ho požičať od kamarátky, ktorá je už „v chomúte“. A ak nevesty používa podväzky aj bežne a chce si dať jeden z nich vo svoj svadobný deň na nohu, stávajú sa niečím starým, čo by malo zdobiť nevestu. Je dôležité dodať, že svadobné podväzky už stratili pôvodnú funkciu podväzkov a slúžia naozaj len ako tradícia.

Ak vás zaujíma, ako môžete pripraviť aj vďaka podväzku zaujímavý program na svadbu, určite si prečítajte ďalší článok.