OBJEDNÁVKY DO 15:00 DORUČUJEME DO 1 PRACOVNÉHO DŇA. Viac info

O úlohe „starejšieho“ na svadbe

Postava starejšieho na svadbe a jeho úloha a funkcia má pôvod v dávnej histórii. Pôvod postavy starejšieho nachádzame v období Milásnkeho ediktu. Práve v tomto období vznikla funkcia hlavného organizátora dôležitých podujatí, obradov a ceremoniálov.

Úlohou starejšieho na svadbe je najmä dohliadnuť na bezchybný priebeh celého sobášneho obradu, ako aj svadobnej oslavy. Starejší sa stará aj o dodržanie klasických tradícií, organizuje priebeh celej svadobnej noci a týmto spôsobom odbremení nevestu a ženícha od všetkých starostí. Spoznáte ho podľa vyšívanej krojovej košele a ozembuchu v ruke.

kroje-kultura-liptov-svadba-nestandard1 

 

 

Jeho úloha môže začať už pri pytačkách, respektíve odobierke nevesty, keď zjednáva za ženícha cenu za nevestu. Starejší môže prevziať úlohu prednášateľa úvodného prípitku, ak nie sú prítomní krstní rodičia novomanželov, alebo ak si to tak novomanželia želajú. Väčšina profesionálnych starejších má už vopred pripravené prípitky, ktoré sú ozvláštnené špeciálnymi prianiami a želaniami.

Jeho úlohou je tiež postarať sa o zabávanie hostí. Starejší organizujú hry a súťaže pre svadobných hostí, ale aj pre nevestu a ženícha. Okrem toho väčšina profesionálnych starejších, ktorí na Slovensku pôsobia vedia zabezpečiť aj začepčenie a požičanie kroja pre nevestu na čepčenie. Ak to nevesta so ženíchom požadujú, vie sa postarať aj o redový tanec. Niektorí z nich sú dokonca súčasne aj DJ-mi na svadbách alebo spevákmi.

Profesionálnych starejších môžete v súčasnosti zohnať v každom meste. Cenová relácia závisí aj od mesta, v ktorom starejší pôsobí. Väčšina z nich si za túto úlohu vypýta 150-300€, cena závisí od toho, čo všetko bude úlohou starejšieho počas svadobnej noci.